Irsai Olivér a Bődy borászatnál

Irsai Olivér a Bődy borászatnál

Az Irsai Olivér a borászatok döntő többségében modern borászati technológiával,  gondosan szelektált fajélesztővel, ne adj isten ügyes labormunkával készült, populáris”rezsi bor”. A szőlőfajta korai érése miatt, precíz pincemunkával hamar piacra dobható pörgetve a cash flow-t. Szakmai berkekben is a leginkább elfogadott közvélekedés, hogy a fajta igazából csak erre alkalmas. De mi máshogy tekintünk rá. Ahogy nekünk a birtok egy örökség, úgy a rajta lévő szőlő is az. Egy helyi borosgazdától megtudtuk, hogy ültetvényünk alapja egy 1983-as TSZ Irsai Olivér telepítés melyből a mai napig található az ültetvényben 40+ éves tőke. Felújítottuk, modernizáltuk, átálltunk ökológiai művelésmódra. Ha ma kezdenénk telepítenénk Irsait? Valószínű nem, ennyit biztos nem... De itt van nekünk, így igyekszünk a legtöbbet és a legegyedibbet kihozni belőle.

Mitől más?

Hisszük, hogy a jó bor a szőlőben készül. A valamikor magas törzsre (egyes függöny) nevelt, mennyiségi termelésre beállított ültetvény tőkéit, az évek során visszahoztuk 70 cm törzsmagasságra és a szelíd metszés metódusára alakítottuk át. Ezek a korszerűsítések, a 1,5 kg szőlő/tőke terhelés, az ökológiai átállás, mind az alapanyag magasabb minőségét szolgálják.

A fajta “lelke” a szüret! Küzdöttünk már csapadékos, hűvösebb és aszályos forró, évjárattal is. Ezekből gyűjtött tapasztalataink alapján jutottunk el oda, hogy a termést több fázisban szedjük le, eltérő sav-cukor-aroma komponensekkel, majd többféle technológiával  dolgozzuk fel, kihasználva az azokban rejlő eltérő, a borra gyakorolt pozitív hatásokat. Hideg áztatás, skin contact, seprőn érlelés és még sok apró részlet mire összeáll az egész.

Szóval milyen a Bődy Irsai Olivér bor?

Amilyen a Bődy birtokon a szőlő. Mi azt az íz és illatvilágot szeretnénk palackba “varázsolni” amit a szüretkor érzünk mikor a bogyóba harapunk.  A tiszta, egyenes, de attraktív borokat szeretjük, ilyet alkotni a cél minden tételünknél. Akkor is, ha “csak” egy Irsairól van szó!

Nincs recept csak intuició és kísérletezés, együttműködésben a természettel. Ilyen a Bődy Irsai Olivér. A többit megbeszéljük a borkóstolón! Idén amúgy 150 palack Pet Nat is kikerült — kíváncsiak vagyunk, mit szóltok hozzá.

Vissza a blogba