Galéria
A birtok
1903. szeptember 26-án Zalaegerszegen az akkor még ügyvédjelölt Dr. Bődy Zoltán,
feleségül vette nádasdi Tersztyánszky Ilonát mely jeles alkalomra nászajándékként,
cserszegtomaji szőlőbirtokot présházzal és pihenőházzal kapott az ifjú pár. A később alispáni
rangot elérő felmenő, leszármazottai ma is apolják a családi örökséget, tovább írva a bírtok történetét.
Az elmúlt 120 évben szebb és komorabb időket is megélt úgy az épület mint a szőlőterület. A
présház szolgálta a települést mint iskola, az egyházat mint ideiglenes templom, de egyszerű
burgonya tárolóként is használták pincéjét. Állapota drasztikusan leromlott.
A szőlőültetvény a 14 éve kezdődött korszerűsítés előtt utoljára 1983-ban lett újra telepítve,
hosszú éveken át mennyiségi szemléletű művelésmódot alkalmaztak, „feldarabolták” kisebb
parcellákra melyeket eltérő metodikával különböző tulajok műveltek.
A 2010-es években kezdődött épület felújítással és az ültetvény megújításával a Bődy birtok
ma már ismét Cserszegtomaj épített- és szőlészeti-borászati értékeinek fontos impozáns
darabja.





A terroire
5,5 hektáros birtokunkon 3,7 hektáron művelünk szőlőt, szelíd metszés alkalmazva, 70cm
törzsmagasságon 1 lekötött szálvesszővel. Irsai Olivér, Zöld Veltelini, Kékfrankos valamint
Syrah képezik a fajtaválasztékot.
A területet az 1966-ban létrehozott 20 hektáros cserszegtomaji arborétum fenyőfái valamint
egy dióliget veszik 3 oldalról körbe alakítják a klímát „vigyázzák” az értékes savakat a
termésben.
A talaj szerkezet jó víztartó képességű meszes agyag, mélyebb rétegekben agyagpala,
kvarc- és kovás homokkő. Magas vas és kén tartalmát a fellelhető limonitos kőzetek
bizonyítják melyeket a Pannon-tenger parti öbleiben feltörő magas vas és szulfát tartalmú
hévforrások hoztak létre 5-10 millió évvel ezelőtt.
A szőlő sorközöket természetes gyomflóra takarja, fehér here, lándzsás útifű, pásztortáska
virágai biztosítanak méhlegelőt, életteret a hasznos rovaroknak. Rovarölő és gyomírtó
szereket nem használunk. A lombozat és a fürtök gombabetegségekkel szembeni védelme
felszívódó szerek használata nélkül történik.




A kóstolóterem
2023-ban megnyitott 12 fős kóstolótermünkben, vezetett borkóstoló keretében nyújtunk
betekintést szőlőművelési és borkészítési filozófiánkba.
A programok személyre szabottak opcionális elemekkel pl: tételek száma, birtoklátogatás,
hidegtálas étkezés.
Minimum program: 4 bor - 4000 Ft/fő
Mivel Önnek borainkat személyesen borászunk mutatja be (aki most épp lehet, hogy bort fejt
vagy a traktoron ül 🙂 ) ezért kóstoló programjainkon a részvétel előzetes bejelentkezéshez
kötött. (legalább 12 órával előtte)
Programja tervezésénél kérjük vegye figyelembe, hogy kóstoló termünk csak a kóstoló ideje
alatt tart nyitva (kb: 3-4 óra)!
Időpont foglalás, árajánlat kérés:


